Tilbage


Den moderne akvarist, der kun har et akvarium.

   Dette var titlen på et foredrag som jeg for over et halvt år siden havde lovet at holde og som jeg lykkeligt havde glemt alt om, men som jeg blev mindet om pr. telefon efter kl. 21:00, dagen før mødet skulle afholdes. Jeg blev dog spurgt om det kunne lade sig gøre og med så kort varsel og det mente jeg nok da jeg jo havde lovet P.P det. Ups. Hvad gør jeg nu, de to grå celler måtte på overarbejde, for hvad er en moderne akvarist med kun et akvarium. For at være moderne må man være med på moderne, altså interesserer sig for det nye inden for akvariesporten, det være sig nye akvarietyper, ny teknik og andet tilbehør, nye fisk, men ikke de nye genmanipulerede eller fisk med indsprøjtede farver, nej føj for den le…, men at følge med i et eller flere akvarietidsskrifter og derigennem følge tidens trend, det med at være moderne har selvfølgelig intet alder eller hvor længe man har haft med akvarium at gøre.

   En nybegynder vil jeg altid råde til at skaffe et akvarium på ikke under 250 liter, da et stort er noget lettere at få til at fungere godt. En dråbe gift vil slå alt levende ihjel i et lille miljø, men i et stort vil en dråbe næppe mærkes, det er dog ofte den plads, hvor akvariet skal være placeret, der er afgørende for størrelsen. For stort kan det jo aldrig blive set fra fiskenes synspunkt, naturen er jo stor.

   Nybegynderen skal passe på ikke at begå den klassiske fejl når der skal købes fisk, kun at vælge to fisk af hver slags (art), for på denne måde at få så mange forskellige kønne fisk at kigge på – husk at de fleste fisk er stimefisk og befinder sig bedst i stime. Det er altid bedst at nøjes med få arter, men mange af hver art, ligeledes bør man sørge for at det er arter der fylder akvariet, d.v.s. at der er fisk der helst vil være i den øverste del og fisk der befinder sig godt i den midterste del mange fisk kan godt lide at være i den nederste del og på den måde er akvariet fyldt, ingen fisketomme områder.

   Hvad skal man så råde den akvarist, der kun har et akvarium, at bruge dette til. Enhver kan forstå at den der kun har et akvarium ikke kan få den samme erfaring som den akvarist der har mange akvarier, så for at få så stort udbytte af dette ene akvarium, foreslog jeg at man valgte en af mange typer, - det kunne være et akvarium med udelukkende ungefødere, men med fisk der ikke krydser sig, det kunne også være et barbeakvarie og her kunne vælges flere forskellige f. eks. et med kun Rasbora-arter og der findes ganske små arter for det mindre akvarie, tetra-arter kunne også være en mulighed, her kunne igen vælges mellem store og små arter, labyrintfisk i et specialakvarium, og cikliderne må ikke glemmes. En del af disse arter kan man blande uden vanskelighed, labyrintfisk sammen med barber og ciklider sammen med tetra, da moder natur har gjort det allerede. Det gælder så bare at vælge de rigtige til at gå sammen, fordi det jo er sådan, at små fisk er mad for store fisk.

   Enhver af disse grupper kunne man så holde i et år eller to og derefter vælge en anden af grupperne, for på denne måde at samle erfaring og viden. Et prydakvarium kan man have glæde af i mange år, men det er begrænset hvor meget erfaring og viden man får om alt det andet der rører sig indenfor akvariehobbyen. Det ville jo også være en mulighed at frekventere en af de mange specialforeninger der findes f. eks. Poecilia, for ungefødende fisk, Colisa, for labyrintfisk, DanskGuppy Selskab, Dansk Ciklide Selskab, derforuden findes specialforeninger for Maller, Discus, Killi og for akvarieplanter, de fleste af disse findes også i udenlandsk regi. I disse specialgrupper er der megen hjælp og viden at hente.

   Jeg havde et antal dias med til at illustrere de forskellige fiskegrupper og de sidste til at vise det allervigtigste nemlig at uanset hvilket akvarietype der blev valgt, så er det utrolig vigtig at det er en pryd for den plads det står på, der kan det så være med til at skabe nye akvarister og det kan en såkaldt ”gyllebeholder” ikke være med til. Det er muligt at finde en dekorativ virkning, selv i et klippekystakvarium for ciklider. Alt dette for at belyse det faktum, at selvom man kun har et eneste akvarium, moderne eller ej, så er der en del muligheder for at få erfaring og viden gennem en årrække, man må heller ikke glemme alle de oplevelser der følger med, når man prøver de forskellige fiskegrupper.