Tilbage



Eddike-ål ( Turbatrix aceti ).

   Når jeg laver en kultur af eddikeål, så er fremgangsmåden den, at jeg går i Superbrugsen og køber en flaske æbelcidereddike, for der ved jeg at den kan købes. Da jeg er en stor ynder af cider, tager jeg en tom 1½ liters flaske og i den hælder jeg æbelcidereddiken, ( en flaske indeholder 750 ml.) derefter fylder jeg æbelciderflasken med kommunevand og skyllevandet kommes i flasken sammen med en gnalling tørgær, mængden af tørgær er lig med hovedet af en tændstik og det er endda rigeligt, nu er kulturen næsten færdig, der skal kun et lille snapseglas eddikeål i, fra en gammel kultur.

   Ålene kan ses uden forstørrelsesglas og man kan bruge af kulturen efter et par dage. Jeg bruger en 10 ml. sprøjte med et stykke luftslange på, til at hente ålene op af kulturen. Jeg vil ikke fodre nyklækkede fiskeunger med æbelcidereddike og derfor skal ålene separeres fra kulturvandet, min metode går ud på at sprøjte ålene ned i et reagensglas eller lignende ( et tomt glas der har været en stavvarmer i er fantastisk god ) i dette tynde glas sættes en prop af filtervat over ålene ( denne prop er kun en til to cm.), derefter bruger jeg igen sprøjten og fylder glasset op med akvarievand og se efter et døgn er så at sige alle æbelciderålene svømmet op gennem proppen til den øverste del med akvarievand og de er så lige til at hælde over til fiskeungerne, disse mikroskopiske ål svømmer rundt overalt i akvariet i modsætning til microorm der som man ved, falder til bunds. Jeg tager vatproppen op og hælder æbelcideren tilbage i kulturen, derefter starter jeg en ny foderportion, som så er klar til næste dag og der er jo intet i vejen for at man kan have to eller flere tynde glas igang, alt efter hvor mange opdræt man har i øjeblikket. En kultur kun holde et år eller mere og det er jo en selvfølge, at man kan have mere end en kultur.

   Laver man Corydoras vil det være en god idee at have en kultur af microorm i gang også, da unger af disse fisk opholder sig mest på bunden. Jeg har endnu ikke lavet fisk, som ikke meget gerne tager eddikeål, og jeg har lavet mange forskellige arter, selv voksne fisk tager dem.

Peter Riley´s opskrift på Eddike-ål

   1½ liter flaske med vand, deri kommes 1 spiseskefuld sirup og lidt æble (Spis selv æblet) og kom æbleskroget i flasken, der kan høstes ål, når æbleskroget falder til bunds. Denne kultur beskyttes mod forurening med en prop af filtervat, da der kan opstå et tryk i flasken. Når produktionen af disse ål falder spises et æble igen og kulturen får æbleskroget. Det vigtigste : en pode-kultur af eddikeål. = en theskefuld fra en god kultur


Kurt´s opskrift på eddikeål

   ½ liter økologisk æble-eddike (købes evt. i Superbrugsen) 6,5 dl. Vand blandes i , plus 1 måske 2 knivspids tørgær ikke for meget, også her skal bruges en pode-kultur. Her skal kulturen også beskyttes af en prop af filtervat. Høst: En luftslange på en 10 ml.sprøjte er god til at suge ålene op fra kulturen evt. suges man flere gange, den portion man suger op, fyldes i et glas (reagensglas e.l.) og en lille prop af filtervat lægges i glaset og derpå fylder man op med vand ( evt. fra opdrætsakv.) efter en tid er eddikeålene svømmet igennem den lille prop af filtervat og kan hældes direkte ned til de små unger, filterproppen tages op, resten af eddiken, der nu er tom for ål hældes tilbage i kulturen.

Denne sidst nævnte opskrift bruger jeg med et fantatisk resultat.


Hjuldyrskultur

   Materiale:

   En ren flaske med skruelåg til hjuldyrsfoder, ( ca ½ liters) en 10 ml. sprøjte med et stykke luftslange påsat, til at suge foderdyr op, en flaske eller glas til selve kulturen.

   Foder til hjuldyr:

   1/3 liter filtreret akvarievand, 5 stk. kaffefløde (de små runde fra cafeteria´ er og lignende), 3 theskeér tørgær i flager, fås i helsebutikker. Flasken med foder skal i køleskab.

   En startportion af hjuldyr 20-40 ml. (Kan være vanskelig at skaffe)

   Kulturen kan være et sylteglas med skruelåg, låg for ikke at forurene kulturen med uønskede infusorier.

   Efter ca. en uge kan man bruge løs af kulturen, foderdyrene kan sprøjtes direkte ned til nyklækkende fiskeunger. Hjuldyrene bevæger sig overalt i akvariet. Altså helst små yngleakvarier for at opnå en vis fodertæthed.

   Kulturen kan efterfyldes med rent akvarievand (filtreres gennem kaffefilter)

   Der kan selvfølgelig startes en eller flere kulturer efter behov, en kultur kan bruges i månedsvis uden problemer, hvis den passes, bruges helst daglig.

   1-2 dråber foder (omrystes før brug) til en hjuldyrskultur på ca. 1 liter pr. dag

   Pas på ikke at overfodre kulturen.


Enkytræer (Enchyaeus albidus)

   Enkytræer dyrkes bedst i små trækasser, andet kan dog bruges, som medium kan bruges kokushumus iblandet formuldet bladjord fra skoven, dette må dog dampes før det bruges for at dræbe uønskede organismer. Enkytræ-kulturen fodres med havregrød ( 1-2 spiseskefulde i ca. 1 cm. tyk plade), jeg har med held suppleret med fugtig flagefoder, eksempelvis tetraphyll eller lignende, men kun i meget små mængder, der lægges et lille stykke glas på havregrøden og der kan så snart høstes en del enkytræer. Det ville måske være en fordel at have mere end en kultur stående, hvis der skulle gå mider i en kultur, så er den kultur nemlig snart væk.

   Husk at disse enkytræer er ret så fedende, altså fodre man kun en gang om ugen med dette foder.

   Vigtig: Renlighed er også her en god ting.


Micro-orm ( Panagrellus redivivus )

   Min metode til opdræt af miroorm er måske ikke som de fleste andre, men den er efter min mening den bedste og nemmeste, det er selvfølge muligt at efterprøve min påstand.

   Jeg køber et franskbrød fra Schulstad: det gode landbrød, og der skæres nogle 2-3 cm. tykke skiver, antallet er bestemt af hvor mange kulturer, man vil have gang i. Disse skiver bliver overhældt med Pilsnerøl af den billigste slags, (da jeg aldrig selv drikker så surt noget bryg), en lille portion af micro-orm bliver lagt på det våde brød, som derefter bliver overdrysset med tørgær.

   Disse ormekulturer bliver lagt i en plastbeholder med låg,(de firkantede fra Haribo er rigtig gode), efter ganske få dage begynder de små orme at kravle op af kassens sider og man kan begynde at høste af kulturen, jeg har brugt følgende metoder til at høste ormene med, en slagfjer fra en due, en fin pensel, en finger, men jeg mener at den bedste metode er at bruge 3 smalle glasstykker, de 2 stikker jeg ned i brødskiven og den sidste glasstribe ligger jeg hen over de 2 ”ben” og det vil hurtig vise sig at der mange orm på overliggeren, nu er det nemt at skylle ormene af i de akvarier hvor der skal fodres. Det er et fantastisk tilskud til unger af Pansermaller og selv de voksne fisk finder de små orm, mange andre fiskearter og deres unger tager gerne dette foder.

   Man kan nemt se hvornår brødskiven er ved at være opspist og skal fornys, men inden har det nok været nødvendig at fodre kulturen flere gange med nogle drys tørgær. Selv byder min magelighed mig at bruge kulturerne længe, altså ligger jeg en skive øldruknet brød ned oven på det næsten opspiste brød, Jeg har altid tre beholdere i gang og det giver store mængder orm.